skip to Main Content
058 212 7740 Info@michaelschoolleeuwarden.nl
Advent Maria

Advent

Donker is de aarde, de bomen zijn nu kaal
Voor het kwaad bewaar’ ons de dapp’re Michael, de dapp’re Michael
Heilige Sint Maarten, hij schonk ons offerkracht
Advent is nu gekomen en heel de wereld wacht, en heel de wereld wacht
Nicolaas wil helpen een beter mens te zijn
Opdat het kerstlicht strale in onze harten rein, in onze harten rein

Dit lied zingen we vaak in deze tijd van het jaar. Michael heeft ons de moed geschonken om vanuit de zomer weer de donkere tijd in te gaan, om weer naar binnen te keren. Sint Maarten leerde ons te delen en goed te doen. Sinterklaas gaat weer een stapje verder, de cadeaus worden persoonlijker, gedichten en surprises helpen ons een spiegel voor te houden, mild en vriendelijk. Wat zijn je sterke kanten, je kwaliteiten en waar moet nog aan gewerkt worden, opdat het kerstlicht ook binnen ons kan gaan stralen? Hiermee is het Sinterklaasfeest onlosmakelijk verbonden met de Adventstijd.

De Adventstijd begint altijd vier zondagen voor kerstavond.

  • de 1e week van Advent staat in het teken van stenen en mineralen
  • de 2e week van Advent staat in het teken van het plantenrijk
  • de 3e  week van Advent staat in het teken van de dieren
  • de 4e week van Advent (valt dit keer in de kerstvakantie) staat in het teken van de mens

De Germanen zagen deze tijd als een nieuw begin. Al ’t oude werd opgeruimd, zelfs de vuren werden gedoofd en er werden nieuwe vuren aangelegd. Het woord Advent komt uit het Latijn, van ‘adventus’, dat ‘komst’ betekent. Het is de komst van het licht op aarde, waaraan de adventstijd vooraf gaat. Advent; tijd van hoopvolle verwachting, stilte na de stormen van de herfst.

We zijn op weg naar de langste nacht. Steeds schaarser wordt het licht. In het meest noordelijke deel van Europa is het nu voortdurend nacht. De zon is er helemaal niet meer te zien (een belangrijke aanleiding voor het Sint Lucia-feest).

In donkere tijden word je als mens teruggeworpen op jezelf. Wanneer je niet meer wordt afgeleid door wat er zich buiten je afspeelt, moet je je wel met de binnenkant gaan bezighouden. Wanneer je niets meer kunt zien (duisternis) en horen (stilte) rest je niet veel meer dan voelen. Door dit alles onder ogen te zien, door er innerlijk licht op te laten schijnen, kan daar zich wat gaan ontwikkelen.

Advent, de stille tijd, waarin het groeiend kaarslicht symbolisch is voor het innerlijk licht dat het aarde-donker kan overwinnen. Met de geboorte van het Kerstkind is dat innerlijk licht op aarde gekomen, om te groeien in de mensen.

Adventsmuziek in de hal, wie geeft zich op?
Bijna is het zover, vanaf zondag 2 december, de 1e adventzondag begint de adventtijd. Op onze school vieren wij dat door bijna iedere ochtend de kinderen en hun ouders bij binnenkomst te verwelkomen met muziek. Er kan gezongen worden, maar ook ouders en kinderen kunnen op hun instrument spelen.

In de hal hangt reeds de intekenlijst waar ouders en kinderen zich kunnen inschrijven om een ochtend muziek te maken tussen 8.10 en 8.30 uur.

Voor advent groen.
De klassenouders hebben jullie vast al benaderd. De voorbereidingen die wij volgende week treffen voor de eerste advent viering. De adventskransen, de “adventstuintjes” in de lagere klassen, kleuterklassen en klas 1, maar ook de spiraal in de zaal moeten rijkelijk voorzien worden van groen. Het gaat dan vooral om sparrengroen en/of coniferentwijgjes en klimop. We hebben jullie hulp nodig om dit groen bij een te krijgen! De zakken met groen mogen vanaf volgende week maandag 26 november neergezet worden. Op vrijdag 30 november worden de adventskransen onder schooltijd door ijverige handen gemaakt. Na schooltijd wordt dan de school in de juiste stemming getoverd.

Hoe vieren we die eerste advent?
In de kleuterklas en eerste klas wordt het z.g. adventstuintje gelopen. De stoeltjes staan in een kring en van dennengroen ligt er een spiraal op de grond. De spiraal vormt een pad naar binnen toe, waarlangs de kinderen één voor één met een kaars in de hand mogen gaan. In het midden van de spiraal brandt een lichtje, waaraan de kinderen hun eigen kaarsje mogen ontsteken. Zo dragen zij van binnen uit hun lichtje mee naar buiten.

Willen jullie bij de eerste advent op maandag 3 dec de meisjes geen wijde rokken of jurkjes aan doen. Lange haren mogen deze dag ook vast i.v.m. brandveiligheid.

De kinderen vanaf de tweede klas gaan rond half 9 met elkaar naar de zaal om samen te zingen. Ouders zijn hier ook van harte welkom om in alle stilte met ons mee te genieten. Omdat stilte hier van essentieel belang is gelieve jongere broertjes of zusjes niet mee te nemen. In de zaal ligt een grote spiraal van groen (adventstuin) om door heen te gaan. Per klas gaan de kinderen door het pad en één kind steekt van de advents kaars de klassenkaars aan. Dit kind brengt het licht mee naar de eigen klas, waar de eerste adventskaars in de klas aangestoken wordt. Zo nemen ook zij het licht mee vanuit de zaal naar de eigen klas. In de klas horen de kinderen een passend verhaal.

De klassenouders en leerkracht, klas 2

Back To Top